Det er ikke uvæsentligt, hvordan tonaliteten, vægtningen og længden er på dine Facebook-opslag. Faktisk kan de forskellige elementer være helt afgørende for, hvor mange likes, kommentarer og delinger, dit opslag får – og dermed hvor langt dit opslag når ud.
Vi har samlet fem tommelfingerregler, som vi ved virker for de fleste Facebook-sider, men som også skal tages med et gran salt, da ingen Facebook-sider er ens. Brug rådene som inspiration til, hvordan du skriver dine Facebook-opdateringer, og hvad du skal være opmærksom på, når du skriver til brugerne på Facebook.
- Hold det kort og skriv med begejstring
Data fra flere måleværktøjer viser, at korte opslagstekster generelt præsterer bedre end lange, når det kommer til at opnå engagement på Facebook-opslag. En kort opslagstekst vil typisk være på mindre end tre linjer og helst en del kortere. Idéen er, at man med korte opslagstekster øger sandsynligheden for at fange brugernes opmærksomhed ude i nyhedsstrømmen. Samtidig er det lettere at skrive med begejstring, når kommentaren skal være kort.
Det gør Europa-Parlamentet i Danmark eksempelvis i dette opslag, hvor man hvor man hverken er bange for at bruge emojis eller udråbstegn. Begejstringen er til at tage og føle på, og opslagsteksten er helt kort, så man kan reagere på teksten blot ved at like opslaget.
Sådan skal et like-opslag skrives!
”God Pride til alle!
Vi deltager i Priden i år, gør du også? Vi håber vi ses på gaden”
https://www.facebook.com/epidanmark/photos/a.136280819783331/1750725418338855/?type=3
- Inddrag brugerne og få kommentarer
En god måde at få brugerne til at føle, at jeres indhold er relevant, er ved at inddrage brugerne med direkte spørgsmål. På den måde får man opslaget til at handle om brugerne, og samtidig høster man (forhåbentlig) kommentarer, som vil være med til at drive opslaget ud til flere mennesker.
Det drejer sig om at gøre spørgsmålet så konkret som muligt, så du dermed også får vinklet dit spørgsmål skarpt nok. Det kan eksempelvis være svært at svare på, hvor EU er på vej hen, men hvis man spørger: ”Er Brexit første skridt i retning mod et mere fokuseret EU?”, så har brugerne nemmere ved at svare, fordi spørgsmålet for det første er en anelse provokerende og for det andet kan besvares med ’Ja’ eller ’Nej’. Lukkede spørgsmål er gode, fordi brugerne ofte ender med at uddybe deres svar med mere end netop ’Ja’ eller ’Nej’.
Man kan også gøre som EU i Danmark og bede brugerne om kun at skrive én ting, der skal ændres ved EU. På den måde tvinger man brugerne til at være fokuserede i deres svar, og man holder ofte debatten nogenlunde på sporet.
”Hvis du kunne ændre én ting ved EU…?”
https://www.facebook.com/EUiDK/videos/1958913880820121/
- Gør det nært
Jo mere nært du kan vinkle dit opslag, jo mere engagement vil dit opslag typisk få. De fleste brugere har en tendens til først at engagere sig i indhold, når det vedrører dem selv eller noget de kan forholde sig til. EU-stof er næsten notorisk kendt for at være svært at gøre nært, fordi en del af den politiske proces foregår langt væk fra Danmark, og fordi det nogle gange kan være svært at pege på konkrete love og regler fra EU, som har direkte indvirkning på danskernes hverdag. Men det kan lade sig gøre. Og når man støder på disse borgernære sager, gælder det om at udnytte muligheden for at engagere brugerne. Som eksempelvis forslaget om at den nuværende sommertidsordning, som EU i Danmark tog op i dette opslag, som de fleste brugere kan forholde sig til:
”Træt af at stille urene frem og tilbage to gange om året?”
https://www.facebook.com/EUiDK/photos/a.292570554121137/2047957045249137/?type=3&theater
Man kan eksperimentere med flere forskellige former for nærhed. Eksempelvis kan man gøre sine opslag nære ved at vise lidt personlighed fra organisationens indre linjer. Som her, hvor Europa-Parlamentet Danmark lader en ny medarbejders personlighed skinne igennem i hendes egen velkomsthilsen:
”Hejsa! Jeg hedder Mie, og jeg er nyeste skud på stammen ved presseteamet på kontoret. Jeg glæder mig til arbejdet med at gøre EU-stof og især valget mere tilgængeligt for jer her i den nærmeste fremtid.”
https://www.facebook.com/epidanmark/posts/1843031819108214?__tn__=-R
- Ram en følelse
Den hurtigste vej til at motivere brugerne til handling går via følelser. Hvis I kan få en følelsesmæssig vinkel på jeres opslag, vil det med andre ord ofte resultere i flere likes, kommentarer eller delinger. Følelser skal her forstås relativt bredt, hvilket vil sige, at det også kan have følelsesmæssig appel at skrive ”Godt gået!” til en historie om en dansk EU-kommissær eller ”Tusind tak til alle de debatlystne gæster” efter en konference. Idéen er, at I skal forsøge at gøre jeres sprog mere levende og menneskeligt, så brugerne fornemmer, at der sidder et rigtigt menneske på den anden side. Det kræver, at der kommer nogle følelser i spil, som brugerne kan spejle sig i.
National stolthed er en oplagt følelse, man kan slå på, når man slår indhold op på sin side. Eksempelvis gør Europa-Parlamentet i Danmark brug af denne følelse både ved den nationale flagdag og ved landsholdets kvalifikationskampe.
”I dag er det flagdagen for Danmarks udsendte soldater ??.
Det er nu 10. gang, at man ærer de udsendte soldater. Det må markeres!”
https://www.facebook.com/epidanmark/photos/a.136280819783331/1843003505777712/?type=3&theater
”Vi plejer at forholde os neutralt, men i aften har vi valgt side – #komsådanmark”
https://www.facebook.com/epidanmark/photos/a.136280819783331/1824283000983096/?type=3&theater
- Skriv noget, man kan være enig i
Facebook vil egentlig gerne, at brugerne diskuterer med hinanden i kommentarfelterne. Men nogle gange kan det være svært at engagere brugerne i tilstrækkelig grad, så de rent faktisk kommenterer et opslag. Det kræver meget af brugerne at afgive en kommentar. Derfor kan det ofte være nemmere at få brugerne til at ”svare” på et opslag med et like. Kan man skrive et opslag, så brugerne kan indikere deres enighed med et like, vil man ofte nå langt med sine opslag.
Europa-Debat.dk på Facebook har en simpel skabelon for dette. Først et holdningspræget citat og dernæst et ”Er du enig?”. Her kan brugerne nemt svar ’Ja’ ved blot at like opslaget. Den skabelon kan mange organisationer benytte sig af – eksempelvis i forlængelse af en begivenhed.
“Men det må være muligt at finde en fælles bundgrænse for, hvor lidt nogle af verdens absolut mest velhavende firmaer skal bidrage til fællesskabet.” Er du enig?
https://www.facebook.com/Europadebat.dk/posts/801363423376729?__tn__=-R